Професионални раководства на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и националниот радиодифузен сервис (МРТВ) најави лидерот на СДСМ, Зоран Заев на својот Твитер налог.

Со ова тој одговори на едно од прашањата што ги поставија Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) до политичките партии и коалиции кои ќе настапат на предвремените парламентарни избори.

„АВМУ и НРТВ ќе добијат раководства од професионалци, избрани пред цела јавност, за конечно ослободување од режимот. @MickoskiHM и @ilijadimovski веќе нема да го кочат овој процес бидејќи #СДСМ ќе освои големо мнозинство пратеници, со што слободата ќе издоминира врз принудата“, напиша Заев.

Заев најави дека во накус можен рок ќе даде одговори и на другите прашања.

Прашања кои ги упатуваат до политичарите е да кажат што за нив претставува новинарството, како планираат да го поддржат професионалното новинарство на долг рок, што ќе направат за подобрување на независноста на финансирањето на МРТВ, за подобрување на безбедноста на новинарите, за поттикнување на колективното преговарање во медиумите, итн.