Силен земјотрес попладнево го погоди регионот на Западен Балкан. Епицентарот беше во Јадранско море кај Драч на длабочина од 10 километри, а сериозно се почувствува и во С. Македонија.

Според мерните инструменти на Еврпската сеизмичка опсерваторија, силината на потресот беше со интензитет од 5,8 степени по Рихтеровата скала.

Освен во Албанија и во С. Македонија, земјотресот вознемири граѓани и во делови на Грција, на Црна Гора, на Косово, во БиХ и во Хрватска.