Организаторите на претстојните Зимски олимписки игри (ЗОИ) во Пекинг објавија денеска дека се откриени 72 случаја на ковид-19 меѓу 2.586 лица поврзани со Игрите кои влегле во Кина во периодот меѓу 4 до 22 јануари.

Во соопштението се прецизира дека меѓу 171 спортисти и официјални лица, кои влегле во Кина во истиот период, нема позитивни на коронавирусот.

Од потврдените случаи, 39 се регистрирани при тестирања на аеродромот, додека 33 внатре во „олимпискиот балон“.

Во периодот од 4 до 22 јануари биле вкупно направени 336.421 ПЦР тестирања.