Србија и Северна Македонија имаат многу допирни точки за заеднички да работат и заеднички да разменат искуства на патот кон ЕУ, поради што двете држави за таа цел ќе потпишат меморандум за соработка за евроинтеграции, договорија на денешната средба во Белград во рамки на Отворен Балкан, вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ и министерката за евроинтеграции Јадранка Јоксимовиќ.

Маричиќ по средбата изјави дека со задоволство се прифаќа идејата да се направи меморандум за соработка и тој да се надгради во контекст на новата методологија и кога Северна Македонија ги започна преговорите, што ќе биде корисно и за двете држави, оти ако работиме заедно ќе можеме да напредуваме побрзо и да имаме подобри резултати за нашите граѓани.

„Северна Македонија и Србија покажаа многу во реформите и решавањето на тешките прашања, и сметаме дека се покажавме како кредибилен партнер на Европската унија и покажавме солидарност со ЕУ“, изјави Маричиќ по средбата.
Тоа, како што посочи вицепремиерот, ни дава право да побараме да бидеме вклучени во решавањето на сегашните и идните кризи поврзани со енергетското снабдување, со снабдувањето со храна и струја.
„Сето ова се прашања кои се поврзани со опстојувањето на нашите граѓани во овој тежок период што ни престои. Бидејќи се покажавме како кредибилен партнер на ЕУ и очекуваме од неа да не вклучи во идните планови за решавање на овие проблеми за државите членки на Унијата“, додаде Маричиќ.
Српската министерка Јадранка Јоксимовиќ им честиташе на Северна Македонија и Албанија за отворањето на преговорите за членство во ЕУ, и посочи дека Србија „земајќи предвид какви политички барања имала кои го одолжиле нејзиниот пат, го разбира тешкиот пат што го измина Северна Македонија и низ што поминува за да ја постигне целта.”

„Ние разговаравме и за бројни проекти финасирани од ЕУ во рамки на Европскиот инвестициски план за Западен Балкан, за гасниот интерконектор меѓу Србија и Северна Македонија, што во овој момент е од исклучително значење за граѓаните и кои се предизвиците пред нас“, изјави Јоксимовиќ.

Белград му нуди на Скопје помош во преговарачкиот процес со ЕУ и утре во рамки на политичкиот дел од Отвoрен Балкан ќе се одржат важни дискусии кои ќе се однесуваат на европските проекти, вклучително и на гасниот интерконектор меѓу Србија и Северна Македонија, но и енергетските прашања и снабдувањето со храна. (Р.Н.)