Бугарија достави над 30 страници со забелешки за учебниците по историја во Македонија, изјави бугарската вицепремиерка и министерка за надворешни работи, Екатерина Захариева.

Одговарајќи на пратеничко прашање во бугарскиот Парламент, таа рече дека заедничката Комисија за историски и образовни прашања формирана по Договорот за добрососедство меѓу двете земји веќе имала два состанока, а третиот е најавен до крајот на овој месец. Се разгледуваат учебниците по историја и во двете земји, направен е преглед на учебниците од шесто до седмо одделение во Македонија и за нив се доставени над 30 страници забелешки.

Захариева вели дека иако бугарските претставници од комисијата констатирале сериозни проблеми во содржината на учебниците, атмосферата во комисијата е конструктивна.

Таа посочи дека комисијата секоја година до владите на двете земји ќе треба да доставува извештај за сработеното. За Бугарија, вели Захариева, е важно да се постигне меѓусебна согласност за заедничките историски настани и личности кои би требало заеднички да се чествуваат.

Членовите на заедничката комисија веќе ја утврдиле методологијата на работа, а договорено е состаноците да се одржуваат на ротациски принцип, еднаш во Бугарија, еднаш во Македонија.

Захариева истакна дека очекувањата од работата на комисијата се многу големи. Бугарските претставници во неа, како што наведе, се определени по сеопфатни консултации со Бугарската академија на науките и Факултетот по историја на Универзитетот во Софија.

Шефот на македонскиот тим Драган Ѓоргиев вчера истакна дека Македонија и Бугарија немаат никакви различни гледишта за праисторискиот и античкиот период, а забелешките се главно за содржините од средниот век – за Самоиловата држава и за просветителите Св. Кирил и Методиј.

„Утврдени се пропусти и во нашите и во бугарските учебници и започната е анализа за дел од нив“, вели Ѓоргиев.

Бугарскиот историчар Стефан Дечев, пак, очекува промени во учебниците по историја во двете држави, но укажува дека за тоа ќе биде потребен подолг временски период.

Со отворање на историографијата една кон друга и со вклучување на млади кадри кои имаат современо образование може да биде постигнат успех и меѓусебно разбирање, вели Дечев.