Медиумите со забелешки за лидерите на конференцијата за климатски промени: Доаѓаат со авиони на фосилни горива, користат лимузини, а зборат за спас на планетата

Со договорите за метан и против уништување на шумите, климатската конференција во Глазгов нуди надеж по песимистичкиот почеток, пишува „Њујорк тајмс“. Светските лидери собрани во Глазгов...

Забелешки на туристите: Најниски оценки за патиштата и хигиената на јавни места

Патната мрежа и хигиената на јавните места добиле најниска оценка од посетителите кои биле анкетирани на граничните премини при влез во Македонија додека највисока оценка дале за однесувањето на луѓето, покажуваат објавените податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС)

За забелешките на Венецијанската комисија за Законот за јазици по изборите

Искрено не верувам дека процесот околу забелешките би завршил пред изборите, бидејќи, сепак, треба да се направи сериозна анализа на она што е предложено, дали тоа значи промена на закон, дали тоа значи создавање на одредени услови. Така што тоа најверојатно ќе остане за после изборите, истакна министерката за правда, Рената Дескоска

ОБСЕ/ОДИХР за изборната кампања: Ограничувања, ускратувања, нејаснотии, родови стереотипи

Во периодичниот извештај на организација што се однесува од 11 март до втори април се наведуваат ограничувања на правото да се биде избиран, ускратување на избирачките права врз основа на одземена деловна способност, детална анализа на периодичните извештаи за финансирање на кампањата, законски ограничувања во врска со својството на подносител на приговори, недоволна застапеност на жените во јавниот живот