Постои опасност Бугарија да стане ковид гето, никој нема да сака да дојде овде ниту на патување, ниту на деловен план. Ова го вели бугарскиот вирологот Радка Аргирова во разговор со премиерот на таа држава, Кирил Петков.

Според Аргирова, опасноста доаѓа од многу ниската стапка на вакцинација во Бугарија, јави агенцијата БТА и затоа, како што самата вели, „најверојатно ќе станеме земја со ендемично ширење на вирусот“.

Ова значи дека вирусот е тука, има кластер овде, кластер таму, ние го запираме, но избувнувањето се зголемува наредниот ден со овој ковид. Нови вакцини можеби ќе треба да бидете подготвени за такви подрачја, да правиме многу кампањи за имунизација. Има гласови во Светската здравствена организација (СЗО) дека овие земји со ниска покриеност со вакцини треба да се поделат во заедничка црвена зона и да се постапува на поинаков начин. Работите се многу сериозни, истакна таа.

Според неа, иднината со пандемијата на ковид-19 е различна за земјите со добра покриеност со вакцини.