Фокус за договор со Софија за надминување на разликите е на декември, но периодот е краток и затоа не се исклучува и јануари како опција за датум за почеток на преговорите на земјава со Европската Унија (ЕУ), изјави вицепремиерот за европски прашања, Никола Димитров.

Тој потенцира дека актуелниот претседавач со ЕУ, Словенија има стратешки интерес „да го мрдне регионот кон Европската Унија“, потсетувајќи дека по неа претседавањето со ЕУ го презема Франција, каде на пролет се предвидени претседателски избори.

Иако преференцата е декември, од неколку главни градови во Европа слушам дека и јануари сепак останува како можност да се успее, што ни дава можеби малку повеќе време, иако мислам дека фокусот треба да ни биде на декември, изјави Димитров за ТВ 24.

Во пресрет на Самитот на ЕУ во декември, утре во Скопје ќе престојува австрискиот министер за европски и меѓународни работи Михаел Линхарт, а исто така утре во дводневна посета на земјава ќе допатува и полскиот претседател Анджеј Дуда. Една од главните теми на нивните средби со домаќините во Скопје, ќе биде токму европската перспектива на земјава.