Највисокиот функционер на Европската унија во средата го повика блокот од 27 земји да го забрани увозот на нафта од Русија и да ги таргетира најголемата банка во земјата и големите радиодифузери во шестиот пакет санкции против Москва за нејзината војна во Украина.

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, во обраќањето пред Европскиот парламент во Стразбур, Франција, им предложи на земјите-членки на ЕУ постепено да го укинат увозот на сурова нафта во рок од шест месеци и рафинирани производи до крајот на годината.

„Ќе се погрижиме постепено да ја исфрлиме руската нафта на уреден начин, на начин што ни овозможува нам и на нашите партнери да обезбедиме алтернативни патишта за снабдување и да го минимизираме влијанието врз глобалните пазари“, рече фон дер Лајен.

Предлозите треба да бидат едногласно одобрени за да стапат во сила и најверојатно ќе бидат предмет на жестока дебата. Фон дер Лајен призна дека сите 27 земји-членки – некои од нив немаат излез на море и многу зависат од Русија за снабдување со енергија а да се договорат за нафтените санкции „нема да биде лесно“.

ЕУ добива околу 25 отсто од нафтата од Русија, од кои најголемиот дел оди за бензин и дизел за возила. Русија испорачува околу 14% од дизелот, велат аналитичарите на S&P Global, а прекинот може да доведе до високи цени на горивото за камиони и трактори.

Доколку биде одобрена, забраната за увоз на нафта ќе биде вториот пакет санкции на ЕУ насочени кон профитабилната енергетска индустрија на Русија поради војната во Украина, која претседателот Владимир Путин ја започна на 24 февруари.

ЕУ започна дискусии за можно ембарго за природен гас, но консензус меѓу земјите-членки за таргетирање на горивото што се користи за производство на електрична енергија и греење на домовите е потешко да се обезбеди. Регионот добива околу 40% од природниот гас од Русија.

Во знак на политичкиот притисок под кој фон дер Лајен беше под проширување на санкциите на ЕУ за руската енергија, некои членови на Европскиот парламент во средата ги засилија повиците до блокот да го таргетира и увозот на природен гас од Русија.

„Тоа е одлична вест дека се движиме кон ембаргото за нафта“, рече Луис Гарикано, шпански член на собранието на ЕУ, по објавата на фон дер Лајен. „Но, како што знаете, ова е многу помалку од она што го сака овој парламент. Ние всушност побаравме пред еден месец целосно ембарго за гас и нафта“.

Унгарија и Словачка веќе рекоа дека нема да учествуваат во какви било нафтени санкции, но Фон дер Лајен не елаборираше дали ќе добијат изземање од санкциите, иако тоа изгледа веројатно.

Фон дер Лајен додаде дека на мета ќе бидат оние за кои се тврди дека шират дезинформации за војната во Украина.

„Забрануваме три големи руски државни радиодифузери од нашиот етер. Нема да им биде дозволено повеќе да ја дистрибуираат својата содржина во ЕУ, во каква било форма, било да е тоа преку кабел, преку сателит, на интернет или преку апликации за паметни телефони“.

Таа не ги именуваше директно радиодифузерите, но ги означи телевизиските канали „како гласноговорници кои агресивно ги засилуваат лагите и пропагандата на Путин. Не треба повеќе да им даваме сцена да ги шират овие лаги“.