Европскиот парламент ја прогласи Русија за „државен спонзор на тероризмот“ поради „бруталните и нехумани“ дејствија нанесени врз Украина и нејзините граѓани од почетокот на инвазијата, пренесува Еуроњуз.

„Намерните напади и злосторства извршени од страна на Руската Федерација врз цивилното население на Украина, уништувањето на цивилната инфраструктура и другите сериозни прекршувања на човековите права и меѓународното хуманитарно право претставуваат акти на терор врз украинското население и претставуваат воени злосторства“. – изјавија европратениците во необврзувачка, но многу симболична резолуција.

„Во светлината на горенаведеното, (Европскиот парламент) ја признава Русија како државен спонзор на тероризмот и како држава која користи средства за тероризам“.

Силно формулираната резолуција беше одобрена со големо мнозинство во средата попладне со 494 гласа „за“, 58 против и 44 воздржани, за време на месечната пленарна седница во Стразбур.

Текстот спои три различни резолуции поднесени од Европската народна партија (ЕПП), Обнови ја Европа и групата Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР).

Во конечната верзија, европратениците ја осудуваат руската „незаконска, неиспровоцирана и неоправдана агресивна војна“ против Украина и ја обвинуваат руската армија и нејзините полномошници дека извршиле долг список на злосторства, како што е убиството на „илјадници“ цивили и „стотици“. на деца, напади на основна инфраструктура, егзекуции, киднапирања, силувања, малтретирање, тортура, масовни притворања и присилни депортации.

Подготви. Д. Мишев