Министерот за здравство, Венко Филипче на денешната прес-конференција истакна дека сè уште е рано за отворање на границите затоа што, според него, доколку се отворат огромен дел од мерките и бенефитите на националните стратегии можно е да паднат во вода. Тој смета дека отворање на границите треба да биде координирано со соседните земји и појасни дека тоа било и причина за посетата на Грција.

„Ние сметаме дека отворање на границите мора да биде координирано ако ништо друго меѓу соседните земји и тоа беше причина за посетата на Грција и работите кои таму ги дискутиравме во однос на начинот на кој што ќе се минува границата во однос на потребните тестови и во однос на евентуалниот начин на било кој заболен од земјите, кои ќе се сложат на тој договор да добијат бесплатна здравствена заштита доколку при престој во некои од овие земји заболат од коронавирусот. Испративме официјално писмо до грчкото Министерство за здравство со кое ги формализиравме сите овие поенти кои ги разговаравме за време на состанокот и го чекаме нивниот одговор“, рече Филипче.

Тој додаде дека Србија донела одлука за отворање на границите, но смета дека за нашите услови, тоа е уште рано. Сепак, како што рече, како Влада одговараат на сите барања за патувања на поединци кои треба да патуваат во странство или странци кои доаѓаат кај нас, така што додаде дека нема ништо компромитирачко.

„Во моментот кога ќе се отворат границите, навистина е можно огромен дел од мерките и бенефитите на националните стратегии да паднат во вода. Затоа сметам дека треба многу внимателно да се пристапи кон ова прашање. Нема потреба од брзање, ние имаме систем во кој што одговараме на апсолутно сите барања за патувања на поединци кои треба да патуваат во странство или странци кои доаѓаат кај нас или наши луѓе кои се враќаат во нашата земја преку Централниот штаб во Владата така да ништо не е компромитирано во однос на тоа, но мислам дека многу внимателно треба да се пристапи на прашањето“, рече тој.

Во однос на прашањето како ќе се пристапи за ова прашање со соседните земји, Филипче одговори дека министерот за надворешни работи вчера имал состанот со повеќе земји од соседството, но ќе останат да го чекаат одговорот од Грција и тој документ би го понудиле на соседните земји.

Во договорот ќе треба да се изнајде решение за полесно минување на границите, за тоа како да се избегнат гужвите, начинот на поминување на граници, дали ќе бидат потребни тестови и бесплатното болничко лекување. Најважната обврска, како што подвлече Филипче, е да се обезбедат услови и патувањето на граѓаните и самиот престој во другата држава, бидат што е можно побезбедни.