Лондонската фирма Henley&Partners, која обезбедува советување за државјанство и за престој, објави ревидирана листа на „најмоќните“ пасоши во светот на која врвот е за патните документи на Јапонија и на Сингапур со кои може да се патува во 192 земји без виза.

Таканаречениот индекс Хенли се базира на податоци од Меѓународната асоцијација за воздушен сообраќај (ИАТА), која од 2006 година редовно ги следи најдобрите пасоши во светот, јави „Си-Ен-Ен“. Рангирањето на јачината на пасошот се мери врз основа на тоа во колку земји во светот може да се патува без виза со одреден пасош. Бидејќи при креирањето на новата листа не беа земени предвид привремените ограничувања, носителите на најмоќните пасоши – Јапонија и Сингапур, можат да патуваат без визи во 192 земји низ целиот свет.

Тоа се 166 дестинации повеќе отколку што можат Авганистанците кои го држат дното на листата и кои можат да влезат без виза во само 26 земји.

Кога станува збор за земјите од регионот, најдобро рангирана е Словенија, чиј пасош е на 11 место и чии граѓани можат да патуваат во 181 земја без виза. Следува Хрватска, чиј пасош е на 18 место, Србија на 39 место, Северна Македонија на 47 место, Црна Гора на 48 место, Босна и Херцеговина на 54 место.

Последниот извештај на Хенли покажува дека глобалниот јаз во слободата на патување никогаш не бил поголем.

С.Д.