Украинскиот претседател Володимир Зеленски ја повика Италија да ја затвори земјата за руските туристи.

„Политиката на санкции – мислам дека е силен потег кога станува збор за туризмот… На руските туристи треба да им се понуди културен отпор за да знаат дека не се добредојдени… Дури и оние кои не биле на бојното поле молчат, тие стојат покрај нивното политичко раководство“, рече тој за италијанскиот ТВ канал „Раи 1“.

Тој се заблагодари на Европската заедница за блокирањето на имотот на руските „олигарси“ и додаде дека обичните луѓе Руси кои доаѓаат во Европа на одмор „треба да го почувствуваат истиот притисок“.