Американските Центри за контрола и превенција на болестите (ЦДЦ) го потврдија првиот случај на мајмунска сипаница во САД. Министерството за здравство на државата Тексас и ЦДЦ соопштија дека кај американски државјанин, кој допатувал од Нигерија во Тексас, се потврдени мајмунски сипаници.

Патникот имал два лета во САД до крајната дестинација – Далас. Прво летал од Нигерија до Атланта, а потоа од Атланта до Далас, јави весникот „Хил“. Лицето било хоспитализирано во Далас, а официјални лица се обидуваат да стигнат до луѓето кои биле во контакт со заразеното лице за време на летовите.

„Мајмунската сипаница е ретка, но потенцијално многу опасна вирусна болест која вообичаено почнува со симптоми на грип. Лимфните јазли отекуваат, а потоа се појавува исфрланост што се шири по лицето и телото“, соопшти ЦДЦ.

Сојот на мајмунска сипаница кај лицето од Далас веќе е забележан во Нигерија и Западна Африка. Инфекцијата може да трае од две до четири недели, а болеста има стапка на смртност од околу еден процент.