Конзервативната партија на британскиот премиер Борис Џонсон ја загуби контролата врз традиционалното упориште во Лондон, локалната самоуправа Вандсворт и претрпе порази на други места на локалните избори, покажуваат денешните прелиминарни резултати.

Конзервативците ја загубија власта во Вандсворт, упориштето на партијата од 1978 година, која беше една од главните цели на опозициската Лабуристичка партија.

Конзервативците објавија и дека го загубиле мнозинството во општина Барнет, каде од 1964 година наваму само двапати не победиле на изборите