Европратеникот Андреј Ковачев, потпретседател на Европската народна партија и еден од големите познавачи на бугарско-македонските односи во интервју за БГНЕС ја коментираше претстојната посета на претседателот Румен Радев и премиерот Кирил Петков во Франција. Таму се очекува да го одобрат предлогот на претседателот Макрон за укинување на ветото за почеток на преговорите за членство на Македонија во ЕУ.

„Можеме да гарантираме само доколку нашите точки од Рамковниот став и Декларацијата на бугарскиот парламент, како и елементите на Договорот за пријателство и добрососедство бидат вклучени во преговарачката рамка што треба да ја усвојат сите земји-членки“, рече бугарскиот европратеник.

Ковачев истакна дека од страна на Скопје нема ни педа раздвижување за ниту една од темите кои се важни не само за Бугарија, туку и поврзани со основните европски и човечки вредности.

„Фалсификувањето на историјата денес води кон дискриминација. Затоа немаме културно-историски спор со елитата на РСМ, туку проблеми поврзани со човековите права, дискриминација, што е последица на фалсификување и едукација“, рече европратеникот.

Тој додаде дека Бугарија има консолидирана позиција за почеток на преговорите за Македонија со ЕУ, која не е ограничена само на владејачката партија.

„Нашиот став е точките што ги предложивме да се вклучат во преговарачката рамка за пристапување на Македонија, што треба да биде прифатено од сите земји-членки во советот. Ако претседателот Макрон има нешто ново да и каже на Бугарија, треба да знаеме.“, рече европратеникот.