Заменик министерот за финасии Димитар Ковачевски, кој се обрати пред гласањето за ребаланост, истакна дека клучни приоритети остануваат здравјето на граѓаните, здрава економија и здрави финансии.

-Ребалансот за 2021 е одраз на економските состојби грижа во поглед на користење на јавните средства и нивно насочување кон реализација на поставените цели, како и поставеност во справувањето со пандемијата. Приоритетите ќе бидат насочени кон управување со последиците од пандемијата преку зголемување на обемот на инвестиции со директна поддршка на активностите на компаниите, отворање на нови работни места преку активни мерки за вработување, како и поддршка и развој на микро, мали и средни претпријатија. Ова подразбира дека поддршката ќе се реализира преку креирање развојни фондови и слични инструменти за поддршка на извозни компании мали и средни претпријатија, како и социјалнни претпријатија, рече Ковачевски.

Заменик министерот додаде и дека фискалниот стимул за стопанството и граѓаните продолжува до целосно заздравување и враќање на економијата на патот на економскиот раст.

Тој се заблагодари на, како што рече, конструктивната расправа која довела да се направат и соодветни измени.

–Со направените измени обезбедивме дополнителни средства наменети за здравство, за  инсулин, за набавка на вакцини преку Ковакс механизмот, набавка на возила за транспорт и фрижидери за чување на вакцини и средства за управување на вакциналните пунктови, како и набавка на опрема за испитување на квалитетот на мазутот што е во насока на обезбедување на чиста животна средина, рече Ковачевски.

Додаде дека согласно усвоените амандмани обезбедени се дополнителни средства за опремување на Комисијата за спречување и заштита на дискриминација, за зголемување на средствата кои се наменети за поддршка на туризмот преку користење на ваучери за туризам, за санирање на проблемот со Студенчишко блато, поставување заштитна ограда на река Отиње.

Собранието попладнево со 56 гласови „за“ и 37 „против“, го донесе ребаланост на Буџетот за 2021 година. За ребалансот се гласаше на петтиот ден од расправата во законодавниот дом.

Донесен ребалансот на буџетот