Меѓународна истражувачка група на научници, меѓу кои и хрватскиот вирусен имунолог Лука Шичин-Шаин, успеаја да изолираат антитело што реагира на нов делта сој на коронавирусот.

– Тоа е лек што спречува коронавирусот да навлезе во клетките и со тоа да го пробие неговиот ланец на ширење низ телото. Тестиравме и докажавме дека нашиот лек работи не само во клеточна култура, туку и во живи организми. Во тек се првични клинички истражувања. Нашето антитело е изменето за да се поврзе со вирусот, но не и со клетките на имунолошкиот систем и, според тоа, веруваме дека го намалуваме ризикот од предизвикување несакани воспалителни последици од ваквото терапевтско дејство, истакна Шичин-Шаин за хрватската државна телевизија ХТВ.

Тој додаде дека големите компании развиваат антитела, но има и бројни други тимови и напори за развој на лекови кои ќе бидат насочени кон ензимите што ги има вирусот, а ги нема нашето тело.

– Постои и класа на лекови кои делуваат против прекумерен имунолошки одговор, затоа што знаеме дека кај тешки пациенти проблемот е во бурата цитокин што се јавува како последица на прекумерна имунолошка реакција на организмот, затоа се развиваат лекови за намалување на имунолошкиот одговор, посочи Шичин-Шаин.

Тој се осврна и на вакцините против ковид-19, истакнувајќи оти се ефикасни и безопасни.

– Дистрибуирани се над три милијарди дози на вакцини. Вакцината повеќе не е експериментална, тестирана е на голем број луѓе и гледаме дека е ефикасна и многу безопасна. Постојат несакани ефекти и тие внимателно се следат. Ризиците од вакцините се далеку помали од ризикот од инфекција. Односот е еден на 10.000. Препораката е луѓето да се вакцинираат и се надевам дека мнозинството ќе ја послуша препораката, наведе Чичин-Шаин.