Инвестициите од Фејсбук и Гугл е извесна можност и штом ќе имаме податоци ќе излеземе пред Парламантот за промена на данокот за добивка за компаниите од информатичката технологија, да го намалиме од 10 на три проценти, оти тоа е дел од пакетот на понудата во разговорите со ваквите компании, рече премиерот Зоран Заев на денешната собрансика седница посветена на пратенички прашања.

-Ако Македонија ги заокружи политичките процеси и тоа се потврди преку уставните измени и стане извесно членството на НАТО, кое е важно за вакви компании за да ја реализираат својата инвестиција сите заедно ќе му помогнеме на бордот директори да донесе позитивна одлука за инвестицијата во Македонија, рече Заев одговарајќи на прашање од пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.

Милошоски реплицираше дека кога биле најавувани овие две инвестиции не биле условувани со членството на Македонија во НАТО. Тој го потсети Заев дека во телевизиска емисија во септември 2017 година кажал дека разговараат со Фејсбук и со Гугл, а на 19 септември лани, се сретнал со извршниот директор Џерад Коен на кого му ги презентирал условите за инвестирање во Македонија.

-Вработување на нови 50 луѓе во Владата за да ставаат лајкови на вашите постови е единствената инвестиција што сте ја направиле од Фејсбук. Кога ги најавувавте инвестициите, не рековте дека ќе дојдат по членството во ЕУ и НАТО, најрано во НАТО може да влеземе до 2020 година. Излегува дека сте лажеле за странски инвестиции, а членството во ЕУ и НАТО го користите како алиби за вашиот неуспех. Дали 14 вработувања во сендвичарата на ланецот ‘КФЦ’ е сериозна странска инвестиција. Сте сакале да создадете привид дека нешто работите, но или немате способност да ги донесете или вашиот тим не ви дава веродостојни податоци, рече Милошоски.

Во однос на младинската гаранција Заев изрази задоволство од остварување на таа мерка, која рече е дополнета со мерките од Агенцијата за вработување, но и со странските инвестиции што се случуваат во Македонија.

-Апсолутно не е точно дека нема странски инвестиции, бидејќи има 327 милиони евра странски инвестиции во првото полугодие од годинава и овде се спроведува дел од младинската гаранција, затоа што посебно геманските компаниие директно и со одредени среднишколци се влезени во нивна практична подготовка по нивното средно образование полесно да најдат работа, но се влезени и во партнерски однос со Владата за подоготовка на високообразовани млади луѓе кои исто така ќе најдат работа, рече Заев.

Милошоски му реплицираше дека бројките од МТСП говорат за 123 луѓе во Струмица, Гостивар и Скопје се во работен однос со младинската гаранција која предвидува четири месеци по дипломирањето гаранција за дообразување и вработување, а за 640 лица е направен индивидуален план за вработување.

-Зборувате за првите два месеца од почетокот на младинската гаранција во првите три пилот општини, но досега се вработени 1.400 млади. Македонија е единствена во регионот која ја спроведува и каде дава конечен резултат за вработување на млади луѓе по дипломирањето, но и заради другите активни мерки за вработување. Во наредната година ќе се спроведува во три региони, а од 2020 во целата држава, рече Заев.