Договорот од Преспа е испочитуван, но сè уште имаме проблеми со неговото имплементирање како трговските марки и сопствеништвото на брендот, но даваме поддршка за евроатлантската иднина на земјата, изјави грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис на дебата во Вашингтон.

„Им помагаме на грчките компании да ги заштитат трговските марки „македонски“ и системски работиме на тоа. Но, истовремено кажавме дека ќе го предводиме Западниот Балкан во ЕУ и сакаме грчкото влијание и интереси кај северниот сосед да бидат земени предвид“, рече Мицотакис на дебата во Атлантскиот совет во Вашингтон.

Тој притоа посочи дека е потребен отворен пристапен процес со Унијата.

„Не треба да им ја затвориме вратата в лице“, истакна тој, посочувајќи дека го поддржува пристапувањето и оти е разочаран од ветото на Франција за отворање на преговорите со Северна Македонија.

За пристапувањето на Албанија во ЕУ, пак, истакна дека постојат некои услови како признавањето на правата на грчкото малцинство во таа земја.

„Дали се тоа сопственички права или учество во социјалниот и културниот живот на земјата, не прифаќаме незаштитени права на грчкото малцинство во Албанија“, порача Мицотакис.

Тој истакна дека Грција се наметнува како столб на стабилноста како во источниот Медитеран, така и на Балканот, и оти Вашингтон и Атина сега имаат заедничка агенда да работат кон зголемување на економската стабилност и безбедноста во југоистична Европа, преку економска интеграција на источниот Медитеран и поддршка за евроатлантската иднина на Западниот Балкан.