Неколку членови на соборената авганистанска влада исчезнаа, соопштија локалните медиуми. Нивни роднини изјавија дека поранешните високи функционери исчезнале или најверојатно се приведени од исламистичките милитанти.

Абдул Вали Вахиџаи, поранешниот гувернер на провинцијата Лагман, и Лотфулах Камрам, поранешен началник на полицијата во истата провинција, им се предадоа на талибанците пред пет дена, но тие сè уште се наоѓаат во притвор, тврдат нивните роднини.

Мохамед Хашем Гаjи, поранешен началник на полицијата во Газни, исто така исчезна, се вели во медиумскиот извештај.

Талибанците претходно ветија амнестија за сите оние кои работеле за претходната влада.