Околу 150 ученици се водат како исчезнати по вооружениот напад од страна на група мажи врз училиште во северозападната нигериска држава Кадуни, се дознава денеска од изјава на директорот на училиштето и родителите на децата.

Баптистичкото средно училиште во јужниот дел на Кадуна беше нападнато во текот на ноќта, а 25 ученици успеаја да избегаат.

– Постојат стравувања дека се киднапирани и други ученици, изјави свештеникот Џон Хајаб, основач на училиштето, чиј 17-годишен син успеал да избега.

Училиштето од интернатски тип во моментот имало околу 180 ученици, кои во текот на нападот биле во тек на завршните испити, објасни Хајаб.

Полицијата го опколи училиштето по нападот, што се случи меѓу 23 часот и 4 часот утринава. Вооружените лица, кои мештаните ги нарекуваат разбојници, од киднапирањата досега зарабитиле многу пари од оваа профитабилна работа, благодарение на откупите.

Државата Кадуна е особено погодена од киднапирањата на училишни деца. Од декември минатата година досега се  киднапирани околу 1.000 деца, а судбината на 150 од нив сè уште не е позната.