Кирил Петков денеска во Софија пред пратениците ги отфрли тврдењата дека на 22 мај во Македонија двете влади ќе стават потпис на конкретен документ. Петков вели дека дури и доаѓањето на бугарската делегација не е финализирано.

– Средбата се уште не е финализирана, но едно е сигурно, ние само го продолжуваме конструктивниот дијалог, но нема да биде потпишано ништо конкретно, рече Кирил Петков премиер на Р. Бугарија.

И Ковачевски вели дека министерствата за надворешни работи на Македонија и Бугарија комуницираат но нема усогласен документ. Македонскиот премиер не сака да ги крева очекувањата за деблокада во јуни и вели дека не се врзува со датуми.

– Што се однесува до јуни како некаков датум, точно е дека тогаш ќе има Самит на ЕУ, но ние воопшто не се врзувавме со датуми зашто ни треба решение кое ќе биде прифатено во двете држави и за кое ќе постои консензус, бидејќи тоа треба да биде основа за градење на односите меѓу Македонија и Бугарија во иднина, како меѓу себе, така и во рамки на ЕУ. – рече Димитар Ковачевски премиер на Македонија.