По објавите на регионалните медиуми за наводните сексуални злоупотреби на познатиот музичар Рамбо Амадеус, тој се огласи на својот фејсбук профил:

„Поради немилиот, непријатен и несреќен настан во финалето на снимањето на епизодата од серијата „Дневник“, како и медиумската врева што го следи, сакам да се огласам и да го објаснам моето целосно недолично однесување кон новинарката, Лејла Кашиќ. Додуша би било многу полесно кога би се навело на што конкретно се противам бидејќи во нашата комуникација во текот на денот имаше многу недоразбирања и несогласувања. Ова личи на некаква нејзина медиумска тактика, но некои , овде ќе се обидам исцрпно да ги набројам и признаам сите мои злодела. Ќе ја замолам дотичната да ме дополни доколку нешто имам заборавено поради погрешното работење“, напиша музичарот на Фејсбук.

Тој исто така вели дека „цел ден бил мрзлив и саркастичен“ поради фактот што „набрзина паднал во нешто што нема врска со неговиот сензибилитет и убедувања“.

„Првенствено поради моето противење јавно да снимам семејство на кое му се помага и со тоа да стигматизирам јавно дело. Површно ги проверував преносите, не ни забележав дека семејството на кое му се помага е изложено на медиумите. Се спротивставив гласно пред камерата, но бидејќи целата локална заедница веќе со нетрпение очекуваше да учествувам во таа добротворна акција, ме ставија пред свршен чин“, пишува Рамбо Амадеус.

Тој понатаму пишува дека му пречело тоа што „продуцентот му ја корегирал секоја реченица“.

„Тоа мораше да се издржи. Потоа поради бесрамното флертување, надмоќта, што ми газеше по нервите цел ден. Поради лажното морализирање и инсистирањето дека оваа работа не знам колку е хумана, но всушност социјално ранливите се изложуваат на медиумите заради нејзината лична промоција.Поради тоа што генерален спонзор на шоуто е компанија која поседува обложувалници, а знаеме дека тоа во моментов е најголемиот проблем и најбрзиот пат до сиромаштијата што оваа Серијата се бори против. Но, да ве потсетам, бев обвинет и јавно осуден за сексуално вознемирување и злоупотреба“.

Но, тој признава:

„Ја допрев дотичната госпоѓа – додека се приближувавме до куќата на социјално загрозено семејство, сосема непланирано или ја плеснав по задникот или ме штипна, сега појма немам. Нема врска со секс, барем не од моја страна. Сакав некако да ја известам дека немам што повеќе, дека ме натера на понижувачка позиција. Некој последен обид да се откажам од грубиот упад во интимноста на семејството. Несреќно квази артикулиран другарски аларм.  Сексистички можеби.

Никој не го виде, не се бунеше ни таа, можев да демантирам, но мразам да го лажирам. Јас не сум тој лик. Така, ракоплескав, допрев или штипнав (прашање за форензичко толкување) една секунда. Верувам дека постојат сателитски снимки кои можат да го потврдат тоа, денес секој сантиметар од планетата и онака е снимен“, напиша тој.

Тој додаде дека му пречело и тоа што „морале да просат“.

„Баш подоцна, за време на снимањето, во станот на загрозено семејство, додека јас лично не успеав да ја контролирам мојата огромна вознемиреност, каде пцуев пред камерата и општеството и државата за тоа дека мораме да просиме во за да им овозможи на некои луѓе да си ги платат долговите и да го наполнат фрижидерот, дотичната покажа целосна присебност и ладнокрвност. По снимањето, на самата разделба почна да демонстрира некаков театарски гнев и ме замоли да се извинам. добивајќи задоволително извинување, таа влезе во хистеричен напад, толку силен што и реков дека е луда и дека треба да се лекува. Навистина искрено мислам дека и сега. Како што подеднакво мислам дека целата медиумска сцена е болна, без скрупули, во кои, во отсуство на јасни етички принципи, „културата на откажување“ – културата на средновековниот лов на вештерки е прифатена само во ерата на мобилните телефони“, пишува Рамбо Амадеус.

Тој нагласи дека, според него, неприфатлива е каква било форма на насилство врз кого било.

„Овде сакам да нагласам дека секој облик на насилство врз кој било, особено врз деца и жени, го сметам за неприфатлив и одвратен. Но, овде навистина не чувствувам дека сум бил насилен, туку дека сум го бранел сопствениот интегритет. Маж на нејзино место ќе направеше уште полошо. Знам дека сега ќе бидам закопан во медиумите затоа што не го прифатив доминантното  општествено лицемерие и јавно не се извинив. Не можам. Згрозен сум што се извинувам на личност која мислам дека е манипулативна, девијантна и дека е манипулативна, девијантна и зло.Секако дека ми е жал што изгубив нерви и допрев нешто што не треба да се допира без дозвола.Секако дека ми е жал што ги изгубив нервите и се нафрлив. Не беше во ред. Mea maxima culpa.Им се извинувам на сите оние кој очекуваше подобро однесување од мене под притисок. Се надевам дека овие  техничките аспекти во извинувањето се јасни. Напоменувам, бидејќи се манипулира, дека ја известив организацијата УНИЦЕФ уште следното утро, навремено и на моја сопствена иницијатива, усно и писмено дека го замрзнуваме аранжманот додека не се разреши случајот etli. Реагираа точно како што треба“, изјави музичарот.

Тој наведува и дека „единственото нешто над кое има моќ во моментов“ е да не дозволи емитување на делови од емисијата во која се наоѓа.

Да потсетиме, Антони Пушиќ, попознат како Рамбо Амадеус, беше обвинет од продуцентката на емисијата „Дневник“ Лејла Кашиќ за сексуално вознемирување, а таа јавно го повика УНИЦЕФ да реагира. Тие набрзо пред УНИЦЕФ излегоа со официјално соопштение во кое наведуваат дека осудуваат секаков облик на малтретирање, а популарниот музичар ќе биде суспендиран.