Реагирајќи на изјавата на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски за опозицијата да го предложи новиот Јавен обвинител, од СДСМ велат, на правосудниот систем на Република Македонија потребни му се експертски и професионални личности кои ќе работат стручно, професионално и независно, ослободени од какви било партиски пртисоци.

– За да биде кредибилна и во можност да предлага експертски решенија, опозицијата прво треба да расчисти во сопствените редови и да се ослободи од криминалните стеги. Опозицијата ќе го предлага новиот Јавен обвинител откако ќе се расчистат сите криминали на претходната власт. Македонија ќе биде да биде правна држава, а тоа ќе се случи кога одговорност ќе понесат сите оние кои 11 години криминално се богатеа, додека стотици илјади граѓани преживуваа и ја напуштаа Македонија, стои во реакцијата на СДСМ.

Оттаму потенцираат дека именувањето на Јавен обвинител на предлог на опозицијата е дел од Програмата на Владата предводена од СДСМ и тој предлог како еден од клучните во рефомите во судството, ќе биде ставен на маса за да се добие што посилна политичка поддршка.

– За сите реформи кои се во интерес на граѓаните и државата и кои имаат потреба од двотретинско мнозинство, СДСМ ќе побара консензус од сите политички чинители, порачува најголемата политичка партија во власта.