Декларацијата е политичко подметнување од страна на ВМРО-ДПМНЕ со цел да се продлабочат  поделбите во македонскиот народ

По признанието на поранешни високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ за сторените изборни нерегуларности, пратениците од оваа партија кои беа дел од  режимот, мора да поднесат оставки.

Еден од нив е и Антонијо Милошоски, осудено лице во Германија, близок соработник на Груевски, обвинет во случајот Моќник, главен предводник на политички мотивираната лустрација и докажан извор на лажни вести, се вели во денешното соопштение од СДСМ, како реакција на прес-конференцијата на Антонијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ.

Наместо да глуми загрижен патриот, Милошоски да се повлече од позицијата пратеник, затоа што не е достоен да ја врши оваа функција.

Милошоски, човекот кој го нарекуваше Блаже Конески „џуџето од Небрегово“ кој нарачуваше лустрација на Славко Јаневски, е најмалку повикан да зборува за македонските национални интереси.

Декларацијата е политичко подметнување од страна на ВМРО-ДПМНЕ со цел да се продлабочат  поделбите во македонскиот народ.

Делото на великанот на македонското револуционерно дело, Гоце Делчев и неговиот историски придонес во создавањето на македонската државност не заслужува ваков потценувачки однос.

Гоце Делчев не заслужил да биде сведен на политичка декларација и тоа поднесена од партија која ги слави историските личности кои бил против Делчев, против неговите дела и вредности.