Зголемен обем на тестирања и нов режим за работа на болниците во Хрватска што значи дека сите поголеми Клиники во Загреб до понеделник ќе бидат ковид центри, соопшти експертската група во рамки на тамошното Министерство за здравство по порастот на бројот на нови случаи на коронавирус.

Националните здравствени авторитети, како што пренесуваат хрватските медиуми, вчера пријавија 4.571 нови позитивни случаи од кои 1.207 се хоспитализации, 153 пациенти се приклучени на респиратор додека починаа 26 лица.

На состанокот на експертската група била договорено и диспечерска служба во рамки на Итната помош во Загреб која 24 часа на ден ќе ја следи пополнетоста на сместувачките капацитети. Болниците, пак, ќе имаат обврска за дневно ажурирање на состојбата во 8 часот, во 14 часот, во 19 часот и во 24 часот.