Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги демантираше обвинувањата на Синдикатот на одбраната дека биле „скратени пари“ од МО и АРМ кои ќе бидат наменети за кампањата за референдумот.

-Се работи за средства кои беа насочени кон активност во поддршка во нашата НАТО интеграција, но кои не беа во делот на логистика нуту потреби на Армијата на Република Македонија, истакна Шекеринска и додаде дека нечесно е други луѓе да ги врзуваат едното со другото.

Таа ги коментираше и обвинувањата дека состојбата во Армијата не е, како што рече, розова, но нагласи дека тоа е резултат на 10-годишното занемарување и неинвестирање во АРМ.

-Најавената набавка на инженериски машини и неборбени возила кои почнаа во август, е најдобар демант дека ниту еден денар од парите наменети  за АРМ нема да биде потрошен за други намени, истакна министерката Шекеринска.

Таа ги демантираше и обвинувањата дека Министерсвото нема обезбедено превоз за војниците кои патуваат до своите работни места и дека не им се исплаќаат ноќните дежурства. Појасни дека од 45 релации дефинирани од Генералшатабот за превоз на војниците само за пет не се поминати јавните набавки, бидејќи била понудена поголема сума од онаа која ја била одредена од ГШ на АРМ. Министерката информираше дека од први јули оваа година е променет и правилникот кој повеќе години на војниците не им овозможувал да добијата парични средства за ноќниот труд, туку добивале слободни денови. Сега, како што рече Шекеринска, за секој припадник на АРМ кој ќе се упати на повеќе од едно-дневно дежурство, ќе му се исплати дневница и нема да добие слободен ден.