Цените на европскиот природен гас се зголемија толку високо што стотици милиони луѓе може да се соочат со студени домови или „надуени“ сметки за енергија во текот на зимата. Исто така, постои страв од ценовен удар, бидејќи јаглерод диоксидот што се користи во производството на храна, исто така може да ја поскапи и храната, пишува Ангела Деван од секцијата за Бизнис на Си-Ен-Ен.

Додека светот се буди од пандемијата, зголемувањето на  побарувачката за природен гас предизвика пораст на цените.Кон тоа придонесе и прекинот  во снабдувањето со енергијата од ветер, поради летниот дефицит на ветрови кои беа потребни за нејзино производство.

Но, навистина, европската криза најмногу произлегува од нејзините ресурси на обновливи извори на енергија. Регионот инвестираше многу во обновливи извори, како што се ветер и соларна енергија, но не може да добие доволно од оваа зелена енергија за сите луѓе на кои им е потребна.

Photo: CNN

Откако ОН го објавија својот  најнов извештај за климата во август, предупредувајќи дека светот мора да направи длабоки и одржливи намалувања на емисиите на стакленички гасови оваа деценија, се наметна потребата меѓу политичките лидери да се појави поголемо разбирање врз основа на кое би била побрза и поефикасна транзицијата од фосилни горива.

Меѓутоа, постојат и други стимулации за побрзо движење кон обновливи извори. Поцелосна транзиција ќе ја ослободи Европа од нарушување на нестабилните пазари на енергија и ќе ја намали зависноста од другите даватели на нафта и гас, како што е Русија. Европа би можела да избегне да се заплетка во геополитички бури и да ја задржи својата енергетска безбедност.

Повеќе од 40 пратеници на Европскиот парламент, претежно од источните и балтичките држави, апелираа до Европската комисија да започне истрага против руската државна гасна компанија „Газпром“. Тие се сомневаат дека го ограничувала снабдувањето за да ги зголеми цените и да изврши притисок врз Германија да го забрза лансирањето на „Северен тек 2“, гасовод кој се протега од Русија и под Балтичкото Море до Германија.

„Газпром“ за  Си -Ен -Ен Бизнис изјави дека снабдува  гас за клиенти во странство „во целосна согласност со постојните договорни обврски“ и дека испораките се „на ниво близу до историски рекордното  највисоко ниво“ во последните осум месеци.

Меѓународната агенција за енергија во средата соопшти дека рускиот извоз во Европа е намален од нивото на 2019 година и дека земјата може да направи повеќе за да ги зголеми испораките пред зимата.

„Во однос на руската држава, постојат јасни докази дека го користи својот извоз на гас за сопствена геополитичка корист  и тоа го користи стратешки, не само поради  комерцијален потфат“, рече Метју Патерсон, професор по меѓународна политика, на Универзитетот во Манчестер, кој истражува климатска политика.

„Се користи гасот многу агресивно за да се добие моќ над Украина, но исто така се чини дека Русија го користи гасот и во однос на другите држави од источна и централна Европа“, додаде тој.

Photo: CNN

Европа одамна е светски лидер во обновливите извори на енергија. Минатата година, Европската Унија и Обединетото Кралство користеа повеќе обновлива енергија отколку фосилни горива за производство на електрична енергија.

Но, во исто време, Обединетото Кралство се потпира на гас за околу 40% од својата електрична енергија, додека Европа сеуште инвестира во проширување на ресурсите за обновливи извори на енергија. Според извештајот на Глобалниот енергетски монитор (ГЕМ), Европската унија во моментов има 87 милијарди евра (102 милијарди американски долари) „тешки“ проекти за гас.

Блокот се обидува да го зголеми увозот на гас за 35%, што според ГЕМ е „спротивно со наведената цел на ЕУ за нето-нула емисии на стакленички гасови до 2050 година. Гасот нашироко се сметаше за„ почисто “премостувачко гориво што треба да се користи за време на транзиција од обновливи извори на јаглен за електрична енергија. Но, има некои проблеми со тоа. Додека гасот емитира помалку јаглерод од јагленот и нафтата, тој е претежно направен од метан, многу штетен ефект на стаклена градина што протекува од цевководи и напуштени бунари.

Недостатокот на гас најекстремно се чувствува  во Обединетото Кралство, каде што цените се зголемија четирикратно, додека  некои мали енергетски компании пропаѓаат.

Експертите велат дека актуелната енергетска криза – влошена со недостаток на ветер во Северното Море ова лето – ја нагласува потребата Европа да изгради повеќе обновлива инфраструктура на повеќе места и да ги диверзифицира своите извори.

„Дел од одговорот е да се постават повеќе ветерници на различни места, бидејќи ветерот ако не насекаде, некаде ќе дува“, рече Патерсон.

Обединетото Кралство би можело да истражува повеќе околу хидроенергијата и соларната енергија.

„Луѓето се  убедени дека Велика Британија е сива поради временските услови и не треба да знаете кој знае колку за соларните ќелии за да утврдите дека „потпирањето “ на нив е ирелевантно.

Друг дел од одговорот е фокусирањето  на страната на побарувачката, а не само на страната на понудата, рече Лиза Фишер, која ја води програмата за климатски истражувања  (Е3Г )за декарбонизација на енергетските системи.

„Европа брзо гради обновливи извори на енергија, и додека ние би можеле да одиме побрзо, она што е бавно е критичната акција за намалување на побарувачката на енергија и нејзина пофлексибилност“, рече таа за Си -Ен -Ен Бизнис.

Во Англија и Велс, податоците покажуваат дека домовите што не се новоизградени не ги исполнуваат основните стандарди за енергетска ефикасност.