“Ја започнав кариерата истражувајќи маларија и копнеев по денот кога ќе добиеме ефикасна вакцина против оваа древна и страшна болест. Денес е тој ден, историски ден. Денес, СЗО препорачува широка употреба на првата вакцина против маларија во светот “, рече тој за новинарите во Женева.

Генералниот директор на СЗО, д-р Тедрос Адана Гебрејесус, го поздрави почетокот на примената на вакцината како „историски ден“ и рече дека по успешната пилот-програма во три африкански земји, РТС, вакцината С може да се примени во многу повеќе земји, пренесува kurir.rs.   

“Ја започнав кариерата истражувајќи маларија и копнеев по денот кога ќе добиеме ефикасна вакцина против оваа древна и страшна болест. Денес е тој ден, историски ден. Денес, СЗО препорачува широка употреба на првата вакцина против маларија во светот “, рече тој за новинарите во Женева.

РТС, вакцината С, е развиена од британскиот фармацевтски гигант ГСК и е дадена на повеќе од 800.000 деца во Гана, Кенија и Малави од почетокот на пилот -програмата 2019 година.

Вакцината беше подложена на обемни клинички испитувања, а има ограничена ефикасност, спречувајќи маларија во 39 проценти од случаите и тешки форми на болеста во 29 проценти од случаите кај децата.

Студија објавена во август, спроведена од Лондонската школа за хигиена и тропска медицина, покажа дека кога помалите деца примаат РТС, С и лекови против маларија, ефикасноста скокнува на 70 проценти намалување на хоспитализацијата или смртта.

“Оваа вакцина, заедно со веќе постојните алатки за спречување на маларија, може да спаси десетици илјади млади животи секоја година. Вакцината е безбедна, значително ги намалува тешките форми на маларија, а ние проценуваме дека нема да биде скапа”, вели СЗО директор.