Во Хрватска прво анализа на антитела кај вакцинираните, па воведување трета доза вакцина

Според имунологот проф. Златко Тробоњача, концентрацијата на антитела постепено се губи, во просек десет месеци по болеста е преполовена, а по вакцинацијата постепено се намалува, иако...

„Дер Стандард“:Од цел Западен Балкан само владата на РСМ веродостојно напредува со реформите

Северна Македонија во моментов е блокирана од Бугарија од чисто националистички причини, но добива премалку поддршка од државите на ЕУ, иако е единствената земја во регионот...

Анализа на ИФИМЕС од Љубљана: Западен Балкан 2020 – Обид за реприза на историјата

Комплексноста на ситуацијата во Западен Балкан го илустрира однесувањето и односот на Европската Унија (ЕУ) кон регионот. Официјално, постои постојана „поддршка“ и „загриженост“ на лидерите на ЕУ кон Западен Балкан, додека всушност ЕУ го оддалечува регионот од членство во ЕУ. Да биде парадоксот уште поголем, додека лидерите на ЕУ честопати изразуваат поддршка за Западен Балкан и нејзиниот евроатлантски пат, изразувајќи загриженост за влијанието на одредени земји во регионот, пред се Русија, Кина и Турција, со својата политика за (не)проширување, ЕУ всушност го турка Западен Балкан во „прегратка“ на Русија, а во исто време ги обвинува истите земји за блиски врски и соработка со Москва, Пекинг или Анкара, се потенцира во анализата на Меѓународниот Институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС) од Љубљана

Анализа: Северна Македонија лидер во регионот во користење на дигитална дипломатија

Твитер налогот на Министерството за надворешни работи на Северна Македонија, во мандатот на Никола Димитров доби признание за најдобро воден регионален налог за дигитална дипломатија во набљудуваниот период 2017-2019 година

„Форин Полиси“: Изборните резултати во Северна Македонија се добра вест за ЕУ и за САД

Американскиот политички магазин во анализата оценува дека проблемите со корупцијата делумно се последици на фактот дека се прави компромис меѓу меѓуетничкиот мир и начинот на добро управување, посочувајќи дека поделбата на власта меѓу политичките претставници на етничките групи е клучно за моделот во земјата

„Анадолија“: Три сценарија за формирање на новата влада во Македонија

Првото и најверојатно е коалиција меѓу СДСМ/Беса и ДУИ, второто се однесува на коалиција меѓу СДСМ/Беса со Алијанса на Албанците и Алтернатива плус Левица и третото и најмалку веројатно е коалиција меѓу ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, Левица и ДПА, е вели во анализата на турската новинска агенција

Анализа: Ќе расте бројот на пензионери – за пензии над една милијарда евра

Според „Стратегиски план 2020-2022“, се наведува во анализата на „Порталб“, само за исплата на пензии на ПИОМ му се потребни 946 милиони евра. Оваа сума во наредната година ќе се достигне ниво од 980 милиони евра, а во 2022 година ќе надмине една милијарда евра. Прогнозите на ПИОМ покажуваат дека бројот на пензионери во земјава ќе се зголеми за нови 10.153 корисници на пензија до 2022 година

Анализа на Харвард: Коронавирусот слабее на топлина, но втор бран ќе има

Анализата на американските универзитети Харвард, МТИ и други институции ја потврди претпоставката дека високите температури влијаат врз ковид-19, што вирусот го прави сезонски. Според „Вешингтон пост“,...

Анализа: Од април вистинска војна – на фронтот економијата против коронавирусот!

Според економистите - со почетокот на април започнува и војната на економијата против коронавирусот во анализата на portalb.mk. Сите се едногласни дека се потребни итни и применливи мерки за амортизирање на ударот. Јасно е дека во периодот што претстои граѓаните и компаниите ќе се соочат со нарушена ликвидност - неможност навреме да ги плаќаат кредитите, сметките за комуналии, ќе се намали јавната потрошувачка, а тоа ќе се рефлектира директно во економијата

Имотна состојба на дел од пратениците во албанскиот блок на почеток на мандатот

Сегaшните Анкетни листови, според анализата на portalb.mk содржат податоци за последната пријавена состојба за имотот на пратениците, дел од нив во Државната изборна комисија (ДИК) фигурираат и со повеќе Анкетни листови, во зависност од функциите што ги имале пред пратеничкиот мандат, а законската регулатива предвидува и ги задолжува пратениците најдоцна 30 дена по завршување на нивниот мандат да пополнат нови Анкетни листови, пишува Порталб.мк. Направената анализа ја опфаќа моментната имотна состојба што ја пријавиле пратениците и по објавување на новите Анкетни листови, ќе се дознае дали кај некои од нив има и каква е промената на имотната состојба