Индекс на отвореност на буџет: Македонија на 67. место од 117 земји во светот

Во однос на вклучувањето на јавноста во креирање на националниот буџет, Македонија има оценка 0 (од 100) за јавната вклученост со што се наоѓа на најниското место во регионот, се вели во независното меѓународно компаративно истражување што е базирано на факти и користи меѓународно признаени критериуми за оценка на јавниот пристап до информации поврзани со државниот буџет

Сугарески: Компаниите да не бидат загрижени, пари има доволно преку кредитните линии и во Буџетот

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески на денешната прес-конференција истакна дека не очекува никакви проблеми во делот на исплатата на средства кон компаниите. „Работодавачите и...

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да се откажe од парите од Буџетот, нема потреба од популизам и политикантство

Додека државата, сите институции и граѓани се борат со здравствените и економски последици од коронавирусот, Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ мора да ги напуштат теснопартиските интереси и...

Заев: Мора да стиснеме заби, во Буџетот ќе недостасуваат 2,2 милијарди евра

Во интервју за Фактор, лидерот на СДСМ вели државата дури и да најде 1,2 милијарди евра преку кредити, една милијарда евра ќе мора да се обезбеди од дома, преку заштеди. Затоа се неопходни овие мерки, меѓу кои намалување на платите на функционерите, но и на сите вработени во јавниот сектор до ниво од минималната плата од 14.500 денари

Османи: Обезбедени се 55 респиратори за Инфективната клиника

Вицепремиерот за европски прашања на прес-конференцијата во Владата истакна дека 25 машини се набавени со средства на Амбасадата на Норвешка и Агенција на ОН и моментно се наоѓаат во депо во Турција, а останатите 30 се обезбедени од Кина и се преговара за нивни транспорт до Скопје

Ангеловска: Стабилизан е долгот во последните три години

Ова е пораката што министерката за финансии ја испрати од денешната прес-конференција на која беше презентирана новата платформа преку која граѓаните ќе имаат можност за увид во состојбата на долгот на државата

Усвоен Буџетот за 2020 година: Приходите 3,6 милијарди евра, расходите – 3,9 милијарди

Буџетот за опозицијата е неразвоен и претставува предизборно купување на граѓаните, за власта, пак, е во согласност со растот на домашната економија и во насока на фискална стабилизација

Собраниска пленарка: Дополнетиот Предлог-буџет за 2020 година на дневен ред

Приходите во Предлог-буџетот за 2020 година се проектирани на 3,615 милиони евра што е раст за 5,6 отсто во однос на оваа година, а расходите ќе изнесуваат 3,898 милиони евра што е за пет отсто повеќе од 2019. Во фокусот на буџетот за наредната година е човечкиот капитал, односно подобар здравствен, образовен и социјален систем и силна поддршка за раст на реалниот сектор