ЕБОР: Пад на македонскиот БДП од 3,5 отсто оваа година и раст од 5,5 отсто за наредната

Во извештајот на Европската банка за обнова и развој се предвидува дека на долг рок корона-кризата ќе има умерено влијание врз економијата, при што се очекува економскиот раст да продолжи кон крајот на третиот квартал од годинава, но се нагласува дека доколку мерките на изолација останат во сила многу подолго од предвиденото, рецесијата може да биде многу поголема, па нивото на економски раст од 2019 година нема да може да се достигне во наредните неколку години