Mакроекономската стабилност во земјава е зачувана и покрај глобалните случувања

Макроекономската стабилност во земјава е зачувана и покрај последните случувања во Украина, кои значително го менуваат глобалниот економски контекст. Денарот е стабилен и ќе остане и...

Ковачевски на Самитот на ЕБОР: Северна Македонија е атрактивна дестинација за странските инвеститори

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска се обрати на пленарната сесија на отворањето на Инвестицискиот самит на ЕБОР за Западен Балкан во...

Маричиќ се сретна со директорот на ЕБОР во земјава: Поддршка ќе добијат еколошките проекти и приватниот сектор

  Заменик претседателот на Владата за европски прашања, Бојан Маричиќ денес имаше средба со директорот на канцеларијата на Европската Банка за обнова и развој (ЕБОР) во...

ЕБОР обезбеди 110 милиони евра кредит за изградба на 10 километри автопат од Коридорот 8

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Европската унија (ЕУ) продолжуваат да ја поддржуваат подобрата поврзаност во Северна Македонија финансирајќи ја изградбата на нов дел...

ЕБОР, ЕУ, Австрија и локалните партнерски банки донираат дрва за да ги обележат резултатите од ГЕФФ Програмата во Северна Македонија

Денес во Скопје беа засадени 50 каталпа дрва како израз на стремежите за позеленување на градот Скопје. Дрвата се донација на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Европската...

Заев со висока делегација на ЕБОР: Приоритетите на земјата ја ставаат Северна Македонија на специјално место во програмите на банката за поддршка на развојните проекти

Овој посебен интерес на ЕБОР, нагласи на средбата првиот заменик-претседател на банката Ригтеринк, е резултат на проектите што земјата ги понуди за поддршка и што беа...

ЕБОР ќе ја поддржи Владата во реализација на приоритетните проекти

Реализацијата на тековните проекти и динамиката на нивното изведување, како и инвестиции во нови проекти од областа на патната и железничката инфраструктура, енергетиката, екологијата, беа тема...

ЕБОР: Пад на македонскиот БДП од 3,5 отсто оваа година и раст од 5,5 отсто за наредната

Во извештајот на Европската банка за обнова и развој се предвидува дека на долг рок корона-кризата ќе има умерено влијание врз економијата, при што се очекува економскиот раст да продолжи кон крајот на третиот квартал од годинава, но се нагласува дека доколку мерките на изолација останат во сила многу подолго од предвиденото, рецесијата може да биде многу поголема, па нивото на економски раст од 2019 година нема да може да се достигне во наредните неколку години