Автомобилски компании купувале машини за перење, отстранувале чипови и ги вградувале во своите производи

Автомобилската индустрија е во големи проблеми речиси една година поради недостиг на чипови. Иако голем дел од производството е пренасочено кон исплатливи SUV модели, а профитот...

Мизо: Компаниите со технолошко напредно производство се соочуваат со предизвици од пандемијата

Претседателот на Асоцијацијата на странски компании со технолошко напредно производство Виктор Мизо, во интервју за МИА, говори за влијанието на пандемијата врз производствениот процес, времетраењето на...

Шилегов најави дислоцирање на Железарница, на Цементарница и на другата тешка индустрија надвор од Скопје

Дислоцирање на Железарница, на Цементарница, бришење на јужната обиколница и хуманизација на Скопје, најави Петре Шилегов при гостувањето во „Само интервју“ на ТВ Канал 5. Актуелниот...

Завод за статистика: Раст на бројот на работници во индустрија

Секторот рударство и вадење камен во август 2018 година, во однос на август 2017 година, бележи пораст од 1,9 отсто, секторот преработувачка индустрија пораст од 5,7 отсто, а секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација од 1,7 отсто