Како прав татко: Дутерте нема да биде противкандидат на ќерка му на претседателските избори на Филипини

Филипинскиот претседател Родриго Дутерте денеска ќе поднесе кандидатура за изборите следната година, изјави денеска неговиот портпарол, но тој нема да се натпреварува со својата ќерка која...

Антоновска: Наместо да напредуваме во поглед на родовата застапеност и балансираност на листите за кандидати, ние назадуваме

Во изминатите 16 години, улогата на градоначалничка на општина била доделена вкупно 15 пати, а истата ја имале 13 жени. Улогата на градоначалник, од друга страна,...

Дел од ветувањата во трката по гласови за мандати: Бесплатен јавен превоз, дигитализација, развој на етно и селски туризам

Партиите и кандидатите за градоначалници, на неполна недела до изборите, ги продолжуваат со активности во обид да ги освојат срцата и гласовите на граѓаните. Меѓу предизборните...

Локални избори 2021: Реконструкции на патишта, водоводни и канализациски системи, транспаретност се дел од ветувањата за граѓаните

Реконструкции на локални патишта, водоводни и канализациски системи, транспаретност и соработка со граѓаните и реализација на проекти со кои ќе се подобри животот, се дел од...

Рокови за подготовка на изборите: Денеска треба да биде објавена единствената листа на кандидати

Откако Државната изборна комисија (ДИК) го утврди редоследот на учесниците на гласачкото ливче за претстојните локални избори, најдоцна до денеска на полноќ треба да биде објавена...

Локални избори 2021: Двајца кандидати за градоначалници и шест советнички листи одбиени во ДИК

Две кандидатури за градоналници на Струга и на Охрид и советнички листи за општините Тетово, Кичево, Струга, Врапчиште, Зелениково и Ѓорче Петров се одбиени од Државната...

Речиси 300 кандидати за градоначалници

Најголема заинтересираност има за Град Скопје, пријавени дури 12 кандидати за градоначалници.  Државната изборна комисија објави список за кандидати за градоначалници, ден по истекот на рокот...