Зделка од 5,29 милијарди долари: САД нарачаа 10 милиони дози од антивирусниот лек „Паксловид“ на Фајзер

Соединетите Американски Држави нарачаа 10 милиони дози од лекот против ковид-19 на „Фајзер“ во вредност од 5,29 милијарди долари, а претседателот Џо Бајден најави дека ќе...

Д-р Новотни: Подготвени сме за прецизна дијагноза на Алцхајмерова болест со биомаркери

И покрај бројните истражувања и клинички студии, изминатите 18 години (колку што поминаа од последниот лек одобрен за Алцхајмерова болест), беа одбележани со молк кога зборуваме...

Русија го регистрира „лејтрагин“, лек против воспаление на белите дробови предизвикано од Ковид-19

Русија регистрира лек за инхалација „лејтрагин“ кој е наменет за лекување и превенција при воспаление на белите дробови, предизвикано од коронавирусот, соопшти Федералната биомедицинска агенција на...

Два препарата против Ковид: Американски „Ремдесивир“ контра руски „Авифавир“

Рускиот лек „Авифавир“, кој се заснова врз јапонско средство против грип, веќе е доставен во 15 земји. Резерви има и Германија. Колку е ефективна оваа супстанција? Сега фактички постојат само два антивирусни препарата кои се доставени во ограничен број на земји - американскиот „Ремдесивир“ и рускиот „Авифавир“