МФ: Советот за развој на пазарот на капитал усвои концепт за подготовка на Стратегијата за либерализација и развој на финансиските пазари

Подготовка на Стратегија за либерализација и развој на финансиските пазари и прашањето околу регулацијата на употреба на криптосредствата беа главните теми на кои се дискутираше на...

Пред Курбан Бајрам, засилени инспекциски контроли на добиточните пазари

Пред претстојниот голем муслимански празник Курбан Бајрам, директорот на Агенција за храна и ветеринарство Николче Бабовски одржа работен состанок со претставници на Исламската верска заедница, Министерството...

Детските играчки се најчесто пријавувани како опасен производ на ЕУ пазарите

Ова се вели во извештајот на Европската Комисија (ЕК) за 2019 година што беше претставен претпладнево. На второ место се моторните возила, пред електричните направи и опреми, високо котираат и козметичките производи и модни парчиња, предупредува ЕК

Работа има, работници нема: 440.000 празни работни места во Германија

Моментно на пазарот недостасуваат 440.000 висококвалификуван кадар од кои 50.000 инженери во електроиндустријата, 55.000 стручњаци во ИТ секторот, а во секторот производство на машини е распишан конкурс за 11.000 работни места што е речиси за 50 отсто повеќе од 2017 година