Тековната криза предизвикува сериозни предизвици и во индустријата во Македонија. Растечките се цените на суровините, поскапиот транспорт и конкуренцијата за нови пазари се проблемите со кои се соочуваат големите фабрики. Во услови на криза, бизнисмените велат дека им е потребна добра превентивна анализа, но се поставува прашањето дали е поисплатливо да се инвестира или да се заштедат пари во тешки случаи.

„За тоа што го произведуваме, можам да кажам дека пазарите се доста активни во моментов, каде што продажните цени значително се зголемија од почетокот на годината, мислам од преголемата реакција до војната во Украина. Многу инвеститори кои имаа големи планови за оваа година се повлекоа и ги ставија во мирување сите позиции, за да видат како ќе се развива општата состојба“, изјави Петар Јанески – бизнисмен.

Во однос на индустриското производство, и покрај информациите од терен дека поради кризата и намалувањето на нарачките, фабриките произведуваат помалку, податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во март годинава има пораст од 3,2%. Од информациите од извештајот произлегува дека, освен секторот рударство и производство на енергија, кои бележат посериозен пораст на производството, речиси сите други сектори имаат пад. Намалено е и производството на храна, пијалаци, текстил и преработка на дрво, а  и производството на метали.

Индустриско производство; Производство на храна минус 5,8%; Производство на пијалоци минус 25%; Производство на текстил минус 13,3%; Преработка на дрво минус 16,1%; Производство на метал минус 10,9%.

Државата стави на располагање антикризни мерки. Покрај помошта за плата, отстранети се и некои царински и бирократски процедури. Најголем удар за големиот бизнис е поскапувањето на енергенсите. Учеството на струјата во цената на финалниот производ од фабриките се движи од 20 до 60 отсто. Поради ова, најголемиот дел од производите што граѓаните ги купуваат секојдневно покажуваат огромен раст. Иако извештаите од бизнис секторот се дека овие инфлациски шокови ќе се забават до крајот на годината, економистите се повеќе од уверени дека сегашниот пораст на цените никогаш нема да се врати ни приближно на нивото од пред кризата, пишува порталот Без цензура.