Aзески и Чадеж уште еден мандат ќе го водат Иинвестицискиот форум инициран од Меркел

Претседателот на Стопанската комора Бранко Азески и претседателот на Стопанската комора на Србија Марко Чадеж, беа реизбрани да го раководат Коморскиот инвестициски форум (КИФ) за нов...

Месната индустрија бара да продолжи ослободувањето од царина на свинското месо за преработка

Групацијата на месопреработувачи и месни индустрии преку Стопанската комора на Северна Македонија бара продолжување на мерката за ослободување од царина за замрзнато свинско месо наменето за...

Азески: Многу е несериозно што Вархеји ја откажа посетата во последниот момент на Коморскиот инвестициски форум

Зголемување на домашното производство на електрична енергија преку докапитализација на АД ЕСМ, инвестирање во фотоволтаици и субвенционирање на дел од трошоците за струја за компаниите што...

Азески ги свика жените бизнисменки да разговараат за кризата

Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија Бранко Азески имал  средба со истакнати жени претприемачи, бизнис лидери, сопственици на компании членки на Комората. На средбата било...

Стопанската комора апелира антикризните мерки да не го нарушат работењето на компаниите

Стопанската комора на Северна Македонија апелира мерките за ублажување на последиците од кризата, да не го нарушат оперативното работење на компаниите поради намалувањето на трговската маржа за...

Преку социјален дијалог до поголем интерес за упис во средно стручно училиште

Социјален дијалог за усогласување на уписните политики за средното стручно образование со цел зголемување на бројот на запишани ученици во средните стручни училишта, поттикнување на компаниите...

Азески се запозна со ограничувачките фактори за развој на „Макстил“ и развојните планови на „Реплек“

Снабдувањето со енергенси, транспортот и имотно-правните односи кои се ограничувачки фактор за раст и развој на компанијатa Макстил, беа тема на разговор на претседателот на Стопанската...

Комората успеа во барањето за укинување или намалување на царински стапки за 260 суровини и репроматеријали

Од 18 поднесени иницијативи од Стопанската комора до Министерството за финансии од моментот кога министерот Бесими раководи со овој сектор, досега седум се целосно прифатени, девет...