Тито Петковски денеска повторно е избран за претседател на  Новата социјалдемократска партија (НСДП).

На четвртиот редовен партиски конгрес, покрај претседател на партијата беа избрани и членови на Централниот и на Надзорниот одбор, а беше усвоена и Програмска платформа за делувањето на НСДП.

Петковски во воведното обраќање рече дека е политичко самоубиство настап на избори надвор од двата најголеми политички блока, во услови кога мандатите се распределуваат според Донтовиот модел.

– Оптимизмот го гледам во евентуалните измени на изборното законодавство, кое веќе е најавено, во насока на една изборна единица, отворени листи, како  и низок праг за влез во Собранието, рече Петковски кој е единствен кандидат за претседател на НСДП и се очекува да биде реизбран.

Надежта ја гледа во изборната програма на СДСМ зад која, како што рече, застанаа сите политички партии од коалицијата.

Присуствуваа околу 500 делегати од повеќе градови кои избираа Претседател, како и членови на Централниот и Надзорниот одбор, а беше усвоена и Програмска платформа за делувањето на партијата. НСДП од 2006-та до 2008 -та година беше во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, а сега е со владејачката СДСМ.