На средбата станало збор и за правото на регрес за годишен одмор за јавниот сектор при што Тренчевска посочила дека Владата е отворена и подготвена на дијалог преку кој ќе се дојде до најсоодветно решение.

Министерката информирала дека денешната средба што требаше да се одржи во Владата со претставниците на ССМ е одложена поради отсуството на владините функционери, кои се во посета на Софија каде утре ќе се одржи меѓувладината седница со бугарската Влада.

Од СССМ, чие раководство денеска требаше да се сретне со владини претставници за да разговара за зголемувањето на минималната плата, по одложувањето на средбата најавија дека во петок ќе го свикаат Претседателството и Советот на синдикатот со цел активирање на штрајкувачките одбори и утврдување дата за подготовки за штрајк.