До Управниот суд денеска до 18 часот се поднесени тужби од коалицијата Алијанса за Албанците/Алтернатива (АА/А) и од политичката партија Интегра, како и од граѓанин за повреда на избирачко право. Освен две официјално заведени тужби од АА/А, од коалицијата во албанскиот политички блок се пристигнати уште 75.

„Во тек е заведување на тужбите од Алијанса за Албанците и Алтернатива по што ќе биде објавено на интернет страницата“, информираат од Управен суд.

Во Управниот суд во тек е јавна расправа по поднесената тужба од Живка Арсовска од Куманово, за поништување на решението на Општинската изборна комисија (ОИК) за повреда на избирачкото право.

Претходно денеска во 14:50 часот во Управниот суд е поднесена и заведена уште тужба од подносителот ИНТЕГРА Македонска Конзервативна Партија за заштита на избирачко право на подносителите на листи. Од Управниот суд, посочуваат дека за одржување на јавна седница дополнително ќе информираат.