Швајцарија, дел од Германија и истокот на Франција се погодени од силно невреме, проследено со обилни дождови што го парализираа дел од сообраќајот во Штутгарт, наведоа денеска локалните власти.

Засега нема информации за евентуални жртви во Германија, за разлика од Швајцарија каде се повредени пет лица.

Неколку тунели на метрото во предградието на Штутгарт се поплавени, што предизвика делумен застој на сообраќајот, објави полицијата.

Се очекува дека силното невреме во регионот, со налети на ветрот од 100 км./ч., би требало да се движи кон средишниот дел на земјата.

– Возовите во регионот на Штутгарт во моментот не може да сообраќаат“, порачаа од компанијата „Дојче Бан“.

Силниот ветар го оштети и кровот на операта во Штутгарт, што е причина за откажување на сите претстави.


На удар на невремето се и Северна Рајна Вестфалија, Баварија, што е причина и за бројни интервенции на противпожарните екипи.