Три нови подваријанти на омикрон пристигнаа во Австралија, а здравствените служби советуваат луѓето кои ќе се заразат со вирусот да чекаат три месеци пред да ја примат следната вакцина против ковид 19.

Австралиските власти предупредуваат дека оваа зимска сезона најверојатно ќе забележи зголемување на бројот на случаи на ковид, како и на грип, бидејќи ограничувањата што ја потиснаа циркулацијата на двата вируса постепено се укинуваат.

Д-р Стјуарт Турвил од Институтот Кирби на Универзитетот во Нов Јужен Велс рече дека Гардијан објавил дека сè уште има многу за вирусот што е непознато.