Носејќи ги знамињата на поранешниот Советски Сојуз со срп и чекан, илјадници луѓе протестираат во Мадрид против самитот на НАТО што ќе се одржи следната недела во главниот град на Шпанија.

Демонстрантите на улиците на Мадрид денеска јасно ставија до знаење дека зголемувањето на распределбата на финансиските средства за армијата, што НАТО го бара од европските партнери, го сметаат за закана за мирот.

„Мојот куфер е полн со оружје и убивање луѓе. Решението што тие го предлагаат е повеќе оружје и повеќе војни, а ние секогаш плаќаме за тоа. Значи, не НАТО и воените бази. Нека одат Американците да не остават сами, без војни и оружје “, изјави Конча Хојој.

Друг демонстрант, 29-годишниот Џалед, верува дека НАТО не е решение за војната во Украина.

Според организаторите, 5.000 луѓе протестираат во центарот на Мадрид.

Шпанскиот министер за надворешни работи Хозе Мануел Албарес изјави за Ел Паис дека на самитот ќе се разгледа и заканата што доаѓа од јужното крило на Европа, во Африка. Албарес смета дека Русија претставува закана и за тоа јужно крило на Европа.