Бројот на пациенти со коронавирус во Северна Кореја се искачи на речиси два милиони. Луѓето во Северна Кореја не се вакцинирани и немаат можност да добијат ефективни антивирусни лекови. На почетокот на 2020 година, земјата ги затвори своите граници за да се обиде да се изолира од пандемијата. Севернокорејското раководство досега одбиваше медицинска помош од странство, а државните медиуми препорачуваат традиционални третмани за борба против она што во таа земја се нарекува „треска“.

За оние кои не се сериозно болни, провладиниот дневен весник Родонг Симнун препорачува чај од ѓумбир со мед и пијалок од лист од врба. Топлите пијалоци можат да ублажат некои од симптомите на коронавирусот, како што се болки во грлото или кашлица, и да им помогнат на пациентите да го зајакнат своето тело кога ќе почнат да губат течност. Ѓумбирот и врбата исто така го ублажуваат воспалението и ја намалуваат болката. Но, тие не се лек за овој вирус.

Државните медиуми неодамна интервјуираа пар кој препорачува да се плакни грлото со солена вода наутро и навечер. „Илјада тони сол“ беа испратени во Пјонгјанг за да се направи „антисептичко решение“, објави државната новинска агенција.

Некои студии сугерираат испирање на респираторниот систем со солена вода за борба против вирусот. Но, има малку докази дека тие го забавуваат ширењето на корона вирусот.

Миењето на устата може да го убие вирусот, но во лабораторија, покажа студијата. Сепак, не е убедливо докажано дека им помага на луѓето. Ковид-19 најчесто се фаќа со вдишување ситни капки во воздухот, така што миењето на устата напаѓа само една влезна точка. А штом ќе влезе вирусот се размножува и навлегува длабоко во телото, па никакво плакнење не помага.

Државната телевизија ги советуваше пациентите да користат лекови против болки како што е ибупрофен, како и амоксицилин и други антибиотици.