Рускиот претседател Владимир Путин во четврток го употреби зборот „војна“ за конфликтот во Украина. Ова е негов прв пат во јавноста по 10 месеци од отпочувањето на војната во Украина да направи отстапка од неговиот досега  внимателно обликуван опис на инвазијата на Москва како „специјална воена операција“, пренесува Си-Ен-Ен.

„Нашата цел не е да го вртиме замаецот на воениот конфликт, туку, напротив, да ставиме крај на оваа војна“, им рече Путин на новинарите во Москва, по учеството на состанокот на Државниот совет за младинска политика. „Сме биле и ќе продолжиме да се стремиме кон ова.“

Критичарите на Путин велат дека користењето на зборот „војна“ за опис на конфликтот во Украина практично е нелегално во Русија од март, кога рускиот лидер потпиша закон за цензура, што го прави кривично дело ширењето „лажни“ информации за инвазијата, со казна до 15 години затвор за секој кој би бил осуден.

Токму затоа, употребата на зборот од Путин не остана незабележана.

Никита Јуферев, општински пратеник од Св. Петербург, кој избега од Русија поради неговиот антивоен став, во четвртокот рече дека побарал од руските власти да го гонат Путин за „ширење лажни информации за армијата“.

Немаше указ за прекин на специјалната воена операција, не беше објавена војна“, напиша Јуферев на Твитер. „Неколку илјади луѓе веќе се осудени за употреба на вакви зборови за војната.“

Американски официјален претставник за Си-Ен-Ен изјави дека нивната првична оценка е дека забелешката на Путин не била намерна и веројатно е лапсус. Сепак, официјалните лица внимателно ќе следат за да видат што ќе кажат бројките во Кремљ за тоа во наредните денови.

Илјадници се убиени, цели села збришани и милијарди долари уништена инфраструктура од почетокот на инвазијата на Путин на Украина на 24 февруари.

Тој ден Путин го употреби терминот „специјална воена операција“ за да го опише својот напад. Тој ја оквалификува тековната бруталност како кампања на „деназификација“ – опис отфрлен од историчарите и политичките набљудувачи – и сè почесто ја опишува неиспровоцираната инвазија на Русија како патриотска и речиси егзистенцијална причина.

Подготви: М.П.

Извор: ЦивилМедиа