Работната вечера со турскиот претседател Ердоган и средбата со него беше во насока на разговори за нашата соработка во рамките на НАТО, за интересот на Турција да инвестира во преработувачката индустрија, како и за безбедноста што како две членки на Северноатлантската алијанса имаме обврска да ја штитиме во овој регион на Југоисточна Европа околу надлетувањето со дронови на граничните подрачја итн, изјави премиерот Заев по детекцијата на градежните работи на патниот правец Кавадарци – Дреново.
Ердоган најавил најмалку 10 турски инвестиции по должина на Коридорот 10 кои би биле во делот на преработувачката индустрија.
Акцентот на разговорите на министерот Филипче со турските домаќини, пак, бил ставен во делот на претстојното отпочнување на Турција да произведува вакцини против ковид-19. Заев истакна дека со Ердоган било разговарано и околу претстојниот состанок на НАТО на 14 и 15 јуни.