Некои вакцини траат цел живот. Еве зошто не,тие за „Ковид-19“.Истражувачите пресметале клучен број – праг на заштита – за другите вакцини.Ковид-19 сеуште е мистерија. Зошто вакцинациите против Ковид-19 не траат подолго?Ова се дилемите што се обидува да ги одгатне „The Wall Street Journal“ анализирајќи ги и пренесувајќи ги ставовите на медицински експерти кои работат на полето на вакцините и имуниот одговор што го предизвикуваат.

Вакцините против мали сипаници се добри од аспект на нивното времетраење, имунизациите против сипаници штитат од 10 до 20 години, а боцкањата за тетанус траат една деценија и повеќе. Но, американските официјални претставници размислуваат дали да одобрат зајакнувачи на вакцините против  „Ковид-19“ за вакцинирани возрасни, шест месеци по првичната инокулација.

Целта на вакцината е да обезбеди заштита што ја овозможува природната инфекција, но без ризик од сериозни болести или смрт.

Covid-19 vaccination record card with vials and syringe.

„Навистина добрата вакцина дејствува така што некој да не може да се зарази дури и ако е изложен на вирусот“, изјави Рустом Антиа, професор по биологија на Универзитетот Емори, кој ги проучува имунолошките одговори. „Но, не сите вакцини се идеални“ вели тој.

Трите нивоа на одбрана, рече тој, вклучуваат целосна заштита од инфекција и пренос; заштита од сериозни болести и пренос; или заштита само од сериозни болести.

Ефективноста зависи од големината на имунолошкиот одговор што ја предизвикува вакцината, од тоа колку брзо се распаѓаат добиените антитела, дали вирусот или бактериите имаат тенденција да мутираат и да ја намалат лоцираноста на инфекцијата.

Прагот на заштита е нивото на имунитет, што е доволно за да не се разболите. Кај секој индивидуален случај, тоа е различно, а различно е и утврдувањето.

The graphs of different colored viruses. (3d render)

„Во основа, тоа се нивоа на антитела или неутрализирање на антитела на милилитар крв“, рече Марк Слифка, професор на Универзитетот за здравство и наука во Орегон.

Т-клетките исто така придонесуваат за заштита, но антителата се полесно мерливи.

Прагот од 0,01 меѓународни единици по милилитар беше потврден за тетанус во 1942 година, кога еден пар германски истражувачи намерно се изложија на токсинот за да ги тестираат наодите од претходните студии на животни.

„Еден од нив си даде две смртоносни дози тетанус во бутот и следеше колку добро се одвива дејствувањето“, вели д -р Слифка. „Неговиот коавтор направи три смртоносни дози“.

Не се ни разболе.

Прагот за мали сипаници беше утврден во 1985 година, откако студентскиот дом беше изложен на болеста набргу по крвопролевањето. Истражувачите ја проверуваа концентрацијата на антитела во крвта од крводарителите на учениците и идентификуваа 0,02 меѓународни единици по милилитар како ниво потребно за да се спречи инфекција.

Кај овие болести, големината на одговорот на вакцините во комбинација со стапката на распаѓање на антителата создаваат трајни имунолошки реакции: Антителата на мали сипаници бавно се распаѓаат. Антителата на тетанус се распаѓаат побрзо, но вакцината предизвикува телото да произведе многу повеќе отколку што е потребно, на тој начин и така компензирајќи го падот.

covid-19 coronavirus booster vaccination concept

„Имаме среќа со тетанус, дифтерија, мали сипаници и вакцини“, рече д -р Слифка. „Идентификувавме кој е прагот на заштита. Го следите падот на антителата со текот на времето, и ако го знаете прагот на заштита, можете да пресметате издржливост на заштита. Работата со Ковид, е тоа што не знаеме “.

Историски гледано, најефикасните вакцини користеле репликација на вируси, кои во суштина предизвикуваат доживотен имунитет.

Вакцините против мали сипаници и сипаници користат вируси кои се реплицираат.

Вакцините што не се повторуваат и вакцините базирани на протеини (како онаа за тетанус) не траат толку долго, но нивната ефикасност може да се зголеми со додавање на супстанција што ја зголемува големината на одговорот.

Вакцините Џонсон и Џонсон и Астра Зенека против Ковид-19, користат аденовирус кој не се повторува и не содржи супстанца за зголемување на големината на одговорот. Вакцините на Фајзер и на Модерна врз основа на РНК од Ковид-19, функционираат поинаку, и воопшто не содржат вирус.

Комплицирајќи ги работите понатаму, потешко е да се контролираат вирусите и бактериите кои мутираат за да избегаат од имунолошкиот одговор на телото.

Малите сипаници, заушки, рубеола и варичела речиси и не мутираат, но барем осум варијанти на САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува Ковид-19, се пронајдени, според Британскиот медицински журнал.

„Тоа ја прави посложена работата на вакцината“, рече д -р Слифка. „Вие бркате повеќе цели со текот на времето. Грипот исто така мутира. Со грип, се приспособивме со тоа што ќе направиме нова вакцина против грип секоја година, што ќе одговара колку што е можно повеќе со новиот вид грип “.

Вакцините против грип можат да понудат заштита најмалку шест месеци.

Настрана комплексноста на изработка на ефикасна вакцина за борба против вирусот што ја менува формата, некои надежи се вртат околу можноста да се победи Ковид-19 со постигнување имунитет на стадото, но, според д-р Антија, начинот на кој коронавирусите го инфицираат телото, прави тоа да е предизвик.

„Малку е веројатно дека вакцините ќе доведат до долготраен имунитет на стадо за многу респираторни инфекции“, рече д-р Антија. „Имунитетот на стадо трае само еден мал, скромен,  временски период и зависи од тоа колку брзо се менува вирусот и од тоа колку брзо ќе падне имунитетот “.

Дел од проблемот е што коронавирусите се размножуваат и во горниот и во долниот респираторен тракт. „Имаме добра циркулација во нашите бели дробови и тело, но не и на површините на нашите ноздри“, рече д -р Слифка. „Можеме да ги блокираме тешките болести, бидејќи има антитела во долниот респираторен тракт“.

Но, ризикот од инфекции на ниско ниво во горниот респираторен тракт може да постои.Продолжувајќи напред, вакцините „Ковид-19“ ќе се ажурираат за борба против варијантите на вирусот, и според истражувачите од Империјал колеџ во Лондон, следната генерација вакцини, исто така, може да се фокусира на зајакнување на имунитетот на влажните површини на носот и белите дробови.

Во меѓувреме, избегнувањето на „лизгавиот вирус“, може да бара уште една вакцина.